Kako da upamtite svoje snove?

U modernom društvu javlja se epidemija zaboravljanja snova. Mnoge stvari, uključujući stres, nezdravu ishranu i alkohol, smanjuju vreme koje naš mozak provodi u REM fazi, a upravo u toj fazi se javljaju . Dakle, možete li učiniti nešto da biste bolje i češće pamtili svoje snove?

Jedna od stvari koje treba razmotriti jeste smanjen unos alkohola, pogotovo pre spavanja. Druga opcija je da ujutru produžite svoje stanje „pospanosti“ i namerno ostanete malo duže u stanju polusna. To stanje je izvanredan hibrid stanja svesti. Većina ljudi otvori oči i skoči iz kreveta kada se probudi, što je „proveren recept“ za zaboravljanje sna ili njegovog većeg dela. Da biste se bolje prisetili svojih snova, ostanite makar nekoliko minuta u stanju dremeža. To nije „jurenje“ sna, već neka vrsta čekanja – obično ćete se setiti bar nekih slika iz sna.

Kada uspete da se setite onoga što ste sanjali, čak i ako ste se setili samo jedne stvari, zapišite to u svoj dnevnik snova. To vam može pomoći u uspostavljanju prakse „dovođenja snova na javu“.

Snovi su složeni, lični i uvek otvoreni za individualno tumačenje.Kada tražimo odgovore, popularan narodni sanovnik definitivno neće vam u potpunosti protumačiti san. Umesto toga, razmišljajte o simbolima i tome šta oni predstavljaju za vas lično. Proživljavanje emocija koje vam je izazvao san vam može pomoći da naučite jedinstveni „jezik“ svojih snova i da lakše protumačite poruke koje vam mozak šalje kroz snove.