Šta vam vaši snovi govore?

Mnogi savremeni naučnici koji se bave ovom tematikom smatraju da tokom REM faze sna mozak vrši neku vrstu 'održavanja' i čišćenja, te slučajno 'diže prašinu' u vidu gomile slika koje kasnije pamtimo kao snove. Ako to tako shvatimo, onda se mogu smatrati sasvim beznačajnim. Na drugom kraju spektra teorija o značaju snova imamo teorije da su snovi često smisleniji i značajniji nego java. To vidimo u mnogim „kulturama snova“ – recimo, australijski Aboridžini smatraju da je sanjanje neodvojivi deo našeg duhovnog postojanja.

Većina psiholoških teorija vezana za tumačenje snova spada negde u sredinu ovog spektra. Jedna od najšire prihvaćenih ideja jeste da su snovi čista konsolidacija sećanja i memorije, gde je san odraz onoga što nam se dešava na javi, gotovo kao soba ogledala. Iz te perspektive, tumačenje snova se svodi na 'dešifrovanje' sna. To nas na neki način prosvetljava i u psihološkom smislu, širi našu svest. Svaki narodni sanovnik prema ovoj teoriji služi samo za zabavu.

Ovde je ključno da ne tumačimo snove kroz doslovno tumačenje simbola i slika koje smo videli, već kroz emocije koje nam je san izazvao, da se zapitamo: „šta mi je u ovom snu probudilo emocije i kakve?“. Moramo naučiti jezik snova; ne moramo ih uvek 'prevoditi' na javu i ono što nam se dešava kad ne spavamo.