Zigmund Frojd i značenje snova

Sigmund Frojd je prvi pokušao da na ozbiljan psihoanalitički način razume . Njegova istraživanja otkrila su mnoge zakonitosti koje važe za snove svih ljudi što stvara osnov za pisanje sanovnika koji bi mogao uspešno razotkriti značenje snova većine ljudi. Njegovo objašnjenje nesvesnog je osnov današnje psihologije i psihoanalize a sve to ima mnogo veze sa snovima.

Mi kao ljudska bića imamo svoje divlje nagonske težnje poput životinja koje ne haju za civilizacijske norme i naše okruženje. Vaspitanjem i obrazovanjem od malena dete uči kako treba da se ponaša i šta sme a šta nesme da radi. Kao osnov vaspitanja koristi se kazna i dete, kasnije čovek, nesvesno ignoriše svoje prirodne nagone sublimira ih i transformiše.

Svi ti procesi su potpuno nesvesni i sve funkcioniše kao dresura, čovek ne sme da uradi nešto jer se plaši kazne, osude okoline koja znači stid, prezir, odbacivanje ili zatvaranje. Ipak nesvesno ne razume ništa od ovoga i u snove nam šalje sve ono što želi a što naš svesni um najčešće izobličava.

Frojd je u tumačenju snova po mnogima preterivao sa seksualizacijom simbola sna. Na primer, Frojd je tvrdio da predmeti poput drveća stabala, svog oružja, palica, raketa i drugih izduženih oblika simbolizuju muški polni organ, što može ali ne mora uvek biti tačno i zavisi od mnogih okolnosti u snu. Kutije, sanduci, komode, ormari, peći, koferi i ostali šuplji predmeti za Frojda predstavljaju ženske genitalije. Soba obično označava ženu ali i cela kuća, vrata ili ceo pejzaž u snu. Jednostavan čin penjanja stepeništem ili uz merdevine takođe može simbolizovati seksualni čin.

Frojd je takođe bio fasciniran simbolima kastracije koji su zastupljeni u snu o ćelavosti, ispadanju zuba i sečenju kose.

Kao i njegov mentor Sigmund Frojd, Karl Gustav Jung (1875-1960), takođe veruje u postojanje nesvesnog. Međutim, on ne vidi nesvesno kao animalističko, instiktivno, ili seksualno, on smatra da je ono više duhovno. Na kraju, Jung se je razišao sa Frojdom zbog njihovih različitih stavova o snovima.

Prema Jungu, su način komuniciranja i upoznavanja sa nesvesnim delom naše ličnosti.